Hlavní obrázek pro článek Končí vám fixace hypotéky? Poradíme vám, jak získat lepší podmínky
Datum vložení článku Končí vám fixace hypotéky? Poradíme vám, jak získat lepší podmínky 17. 9. 2021 Štítek Hypotéka článku Končí vám fixace hypotéky? Poradíme vám, jak získat lepší podmínky Hypotéka

Končí vám fixace hypotéky? Poradíme vám, jak získat lepší podmínky

Blíží se konec fixace vaší hypotéky? Nečekejte, až se banka sama ozve a včas si zjistěte, jaké jsou vaše možnosti. Na Nezávislém realitním portálu vám poradíme, jak s koncem fixace získat lepší podmínky hypotéky.

Co je fixace hypotéky a co se stane, když skončí?

Pokud již hypotéku máte, nejspíš jste byli při jejím uzavíráním seznámeni s pojmem fixace hypotéky. V případě, že o hypotéku budete teprve žádat, bude se vás týkat i fixace. Fixace je hypotéky období, v němž máte pevně stanovenou úrokovou sazbu hypotečního úvěru a výši splátek. Doba fixace i konkrétní podmínky se podepisují při uzavírání hypotečního úvěru.

Doba fixace hypotéky bývá zpravidla 5, 8 nebo 10 let, záleží vždy na konkrétním poskytovateli úvěru. Pokud je úroková sazba nízká, vyplatí se vám uzavřít co nejdelší fixační období.

Blíží se konec fixace vaší hypotéky?

Alespoň tři měsíce před koncem fixace hypotéky byste si měli vytvořit základní přehled o vývoji sazeb hypotečních úvěrů. Zhruba ve stejném období vás bude rovněž kontaktovat banka s informací o končící fixaci a novou nabídkou hypotéky. Odborníci z Nezávislého realitního portálu doporučují postupovat podle tohoto jednoduchého klíče: 

1. Zjistit aktuální nabídku vaší stávající banky,

2. oslovit konkurenční banky,

3. oslovit s lepší nabídkou vaši stávající banku,

4. porovnat si fixace online.

Refinancování hypotečního úvěru

Pokud vám vaše současná banka nenabídne nejlepší podmínky, máte možnost refinancování, to znamená, splatit úvěr jiným úrokem, který vám nabídne jiná banka. Vámi zvolená nabídka by měla znamenat lepší podmínky, především výši úrokové sazby, dále to mohou být měsíční výše splátek, jednodušší administrativa, nižší poplatky nebo celková doba splácení. Věnujte porovnání nabídek opravdu dostatek času, přemýšlejte o nich objektivně a z dlouhodobého hlediska, počítejte s veškerými náklady, jako je například odhad nemovitosti, cena za poskytnutí a náklady spojené s Katastrem nemovitostí, které se od 1. ledna 2020 zdvojnásobily. Náklady na výmaz a zápis zástavního práva činí v současné době minimálně 4 000 Kč.

Pokud máte ohledně fixace hypotéky další otázky, neváhejte je pokládat do naší poradny. Oslovit napřímo můžete i odborníky z Nezávislého realitního portálu.

Co radí realitní makléřka Štěpánka Malinová z GRAND REALITY DC, s.r.o.?

„Ohledně fixace hypotečního úvěru je vše podstatné zmíněno ve výše uvedeném článku. Pouze bych doplnila informaci limitu odpočtu úroků z úvěrů. V průběhu loňského roku bylo schváleno dlouho očekávané zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Spolu s tím došlo k úpravám v zákoně o daních z příjmu. Jednou z nich je změna pravidel pro poplatníky, kteří využívají odpočet úroků z úvěru na financování bytových potřeb. Maximální limit pro odpočet zaplacených úroků se snížil z 300 000 Kč na 150 000 Kč.

Refinancovaných hypoték se toto snížení netýká. V tomto směru je rozhodující, kdy došlo k obstarání bytové potřeby. Při refinancování smluv, na základě nichž byly bytové potřeby obstarány přede dnem 1. 1. 2021, je limit zachován dle původního znění zákona, tj. 300 000 Kč.

Pokud nepatříte k těm, kteří si chtějí oběhat a zařídit vše sami, chcete získat přehled nabídek všech bank, ušetřit si čas a starosti, neváhejte se na mě obrátit.“

Autor článku
Autor článku Končí vám fixace hypotéky? Poradíme vám, jak získat lepší podmínky - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru