Hlavní obrázek pro článek Kupujete nezasíťovaný pozemek? Co vše si pohlídat, abyste mohli stavět?
Datum vložení článku Kupujete nezasíťovaný pozemek? Co vše si pohlídat, abyste mohli stavět? 27. 10. 2021 Štítek Nemovitosti článku Kupujete nezasíťovaný pozemek? Co vše si pohlídat, abyste mohli stavět? Nemovitosti

Kupujete nezasíťovaný pozemek? Co vše si pohlídat, abyste mohli stavět?

Zvažujete koupi nezasíťovaného pozemku? Na Nezávislém realitním portálu vám poradíme, co si ohlídat, abyste mohli stavět i to, co vám může pomoci při rozhodování o správné koupi pozemku pro vaše budoucí bydlení.

Co znamená mít nezasíťovaný pozemek?

Nezasíťovaným pozemkem se rozumí pozemek bez zavedených inženýrských sítí, tedy pozemek bez vystavěné přípojky na vodu, bez připojení k elektřině či plynu nebo také pozemek s chybějícím připojením ke kanalizaci. V současné době prodražování nemovitostí se mnoho kupujících uchýlí k nákupu nemovitosti bez zavedených sítí, avšak ne a v každé situaci se tato koupě může vyplatit.

Nevýhody koupě nezasíťovaného pozemku

Budoucí zasíťování pozemku si představte v následujících krocích. Prvním krokem je zjištění možnosti připojení; tedy vyjednávání s konkrétními dodavateli, následuje vytvoření projektové dokumentace, poté zřízení potřebného povolení a až potom skutečná stavební realizace přípojky. Jedná se o zdlouhavý, administrativně a pracovně náročný proces. Mezi další nevýhody nezasíťovaného pozemku patří možné budoucí prodražení při zavádění inženýrských sítí z důvodu neznalosti podloží pozemku. Při realizaci koupě nezasíťovaného pozemku je proto z vaší strany nutná prediktivní analýza podloží a sousedních inženýrských sítí.

Výhody koupě nezasíťovaného pozemku

Mezi největší výhodu koupě nezasíťovaného pozemku patří jeho cena. Nezasíťovaný pozemek je oproti zasíťovanému výrazně levnější. Z dlouhodobého hlediska byste se však i zde měli mít na pozoru. Pokud ještě nemáte zanalyzované a domluvené instalace sítě, spočítejte si veškeré možné budoucí náklady, a to včetně délky inženýrských sítí a ceny budoucích výkopových prací s tím spojených. Mezi další výhody lze zařadit i možnost financování sítí prostřednictvím vaší hypotéky.

Na co si dát pozor při koupi pozemku?

Pokud kupujete částečně či úplně nezasíťovaný pozemek, doporučujeme si co možná nejdůkladněji zjistit veškeré informace a důvody, proč pozemku chybí inženýrské sítě. Pokud je to např. z důvodu špatného podloží, může se vám ušetření na pozemku mnohonásobně prodražit kvůli problému spojeným s instalací jedné či druhé inženýrské sítě.

Pro bližší informace a rady neváhejte také využít naši on-line realitní poradnu, ve které vám realitní makléři z Nezávislého realitního portálu rádi pomohou s vámi uvedeným problémem.

Co radí realitní makléřka Miroslava Chvojková z Jaroš & Partners Real Estate?

„Při realizaci koupě nezasíťovaného pozemku je třeba zdůraznit, že v případě financování bankovním úvěrem banka často poskytne na koupi pozemku pouze dílčí část finančních prostředků. Dále je velmi důležité informovat se o dostatečné kapacitě inženýrských sítí - zejména bývá problém u kanalizace a vodovodu, kde často nebývá kapacita dostatečná a nelze tedy pozemek k těmto sítím připojit.“

Autor článku
Autor článku Kupujete nezasíťovaný pozemek? Co vše si pohlídat, abyste mohli stavět? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru