Hlavní obrázek pro článek Nemovitost v osobním vlastnictví nebo pronájem? Výhody a nevýhody
Datum vložení článku Nemovitost v osobním vlastnictví nebo pronájem? Výhody a nevýhody 11. 5. 2022 Štítek Nemovitosti článku Nemovitost v osobním vlastnictví nebo pronájem? Výhody a nevýhody Nemovitosti

Nemovitost v osobním vlastnictví nebo pronájem? Výhody a nevýhody

Váháte, zda si pořídit vlastní byt či dům, anebo jít do pronájmu? Jaké jsou výhody a nevýhody vlastnictví a pronájmu? Na tato témata se zaměříme na blogu Nezávislého realitního portálu a svůj pohled přidá realitní makléř František Novotný z kanceláře Tvůjmakléř.

Bydlení v pronájmu

„Nekoupím a bydlím“

V současné době, za okolnosti růstu cen nemovitostí, roste i zájem obyvatel o nájemní bydlení. Důvodem je především fakt, že ne každý finančně dosáhne na pořízení vlastní nemovitosti. Výjimkou není ani situace, kdy lidé v pronájmu bydlí téměř celý svůj život. Pronájem je vhodný především pro lidi bez závazků. Nájemník může jednoduše přesunout své rodinné zázemí do jiného pronájmu. Pronájem je v porovnání s pořízením vlastní nemovitosti finančně méně náročný, s tímto jdou ale ruku v ruce menší rozhodovací pravomoci nájemníka, který bez souhlasu majitele nemovitosti téměř nic nezmůže. 

Osobní vlastnictví nemovitosti

„Koupím a vlastním“

Soukromé vlastnictví v porovnání s nájmem přináší svobodu a neomezené rozhodovací pravomoci majitele domu či bytu. Ceny nemovitostí však stále stoupají, a proto je pořízení nemovitosti v dnešní době pro mnohé nereálné. Cena však není jediným milníkem, společně se zmíněnou svobodou má majitel i své povinnosti. Mezi ně lze zařadit nutné opravy, aby se nemovitost nezbortila a někomu neublížila. Nezapomínejme také na pojištění nemovitosti, splácení hypotéky či platby daní. Opomíjet se nevyplácí ani možné budoucí manželské a dědické spory – největší část společného majetku je držena právě v předmětné nemovitosti. 

Jak se tedy rozhodnout?

Stěžejním rozhodovacím prvkem je dozajista cena – je nutné si pečlivě spočítat, zda vám vaše finanční situace dovoluje pořídit si vlastní bydlení. Pokud ne, můžete využít krátkodobě pronájem a začít peníze šetřit. Důležitá je také vaše životní a rodinná etapa: mladí lidé, kteří žijí samostatně, v páru nebo nemají děti, volí do začátku spíše pronájem. Rodiny s dětmi častokrát hledají prostor, soukromí a klid, a proto uvažují o pořízení domu či bytu.

Co radí realitní makléř František Novotný?

„Tvrdá realita snižující se schopnosti pořídit si vlastní nemovitost, mění letitý model, kdy pronájem je přechodným řešením a většina dříve či později přistoupí k úvěrům a vlastnění nemovitosti. Vzít si hypotéku, či nevzít – toť otázka, kterou pro mnohé vyřešila ČNB regulací podmínek a současný růst cen bytů, domů, pozemků i stavebního materiálu. Doufejme, že se schopnost financování vlastního bydlení navrátí a minimálně mladí manželé budou mít zvýhodněné startovní podmínky.

Výhody vlastnění nemovitosti se stávají tak drahými, že náš trh posouvají k trhu německému, kde v nájmu bydlí více než 50 % obyvatel (v Berlíně > 80%). Je to dobře, je to špatně? Kdo ví…?“

Máte dotazy týkající se vlastnictví nemovitosti a pronájmu? Sdělte nám je do realitní poradny, nebo se neváhejte obracet pro radu na makléře z Nezávislého realitního portálu.

Autor článku
Autor článku Nemovitost v osobním vlastnictví nebo pronájem? Výhody a nevýhody - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru