Hlavní obrázek pro článek Rozhovor s realitní makléřkou Mirkou Chvojkovou
Datum vložení článku Rozhovor s realitní makléřkou Mirkou Chvojkovou 9. 2. 2022

Rozhovor s realitní makléřkou Mirkou Chvojkovou

O realitním trhu a prodejích nemovitostí jsme si popovídali s realitní makléřkou Mirkou Chvojkovou. Prozradila nám, mimo jiné, jak by měl vypadat ideální realitní makléř, i jaké knížky ráda čte.


Proč jste se rozhodla stát se realitní makléřkou?  A případně jakou profesi jste zastávala předtím? Jaké byly Vaše začátky? 

Těžká otázka hned na začátek 😊  

Pravda je, že nemovitostem jsem se chtěla věnovat vždyckyjen ta cesta byla maličko delší 

Vystudovala jsem oceňování nemovitostí, abych se mohla ucházet o místo v pojišťovně jako likvidátor nemovitostí, nebo nastoupit do realitní kanceláře. Diplomku jsem mi mochodem psala na téma: „Činnost realitních kanceláří v ČR“, kde jsem pro realitní makléře navrhovala změnu z volné na vázanou živnost. A vidíte po několika letech se tak stalo (smích). 

Po ukončení školy jsem odjela pracovat do Anglie, kde jsem studovala AJ, pomáhala s dětmi a na částečný úvazek pracovala jako asistentka v RK.  

Jak to ale bývá, člověk míní a život mění. Po návratu do ČR jsem nastoupila do personální společnosti a zůstala tam 13 let. Byla to úžasná zkušenost, kde jsem měla možnost vést, nebo se podílet na projektech v několika zemích. Po zmíněných 13ti letech jsem si ale řekla, že bych potřebovala udělat životní změnu a že vlastně nechci pracovat v korporátu 

No a v tu chvíli jsem si vzpomněla na svůj sen pracovat v oblasti nemovitostí a začala jsem spolupráci s Jaroš & Partners Real Estate. 

  

Jak Vaši profesi a práci realitního makléře vnímá Vaše okolí/ rodina? 

Na začátku to byl, myslím, velký šok, že jsem z korporátu a manažerské pozice odešla do realitní společnosti. Teď myslím, že už mě nikdo nevnímá jinak než jako realitní makléřku.  

  

Jaký byl Váš rok 2021 v realitách a jaké máte očekávání od roku 2022? 

Velice turbulentní a rychlí. 😊 Asi jako každé odvětví bylo i to realitní zasaženo covidem (Vidíte, a to jsem se chtěla tomuto tématu vyhnout😊). Ceny nemovitostí šly rapidně nahoru a trh se celkově ztenčoval, takže na každou nemovitost připadalo cca 10 zájemců (zde se jedná o odhad). 

Očekávám, že v letošním roce se situace bude stabilizovat a realitní trh se bude pomalu navracet do správných kolejí. Nemyslím si ale, že by ceny nemovitostí šly dolů, spíše budou stagnovat s mírným růstem 

  

Vidíte v realitách nějaký konkrétní trend na nasledující období? 

Teď si nejsem jistá, co přesně otázkou myslíte, ale jak jsem zmiňovala u předchozí otázky, tak předpokládám větší stabilitu trhu. No a co se týká realitních kanceláří a realitních makléřů, tak pozoruji, že začínáme být vnímáni klienty daleko lépe a rovněž kvalita naší práce se den ode dne zvyšuje. Myslím tím neustále se zvyšující kvalitu přípravy nemovitosti na prodej, zde bych uvedla home staging, profesionální fotky a videa nemovitosti, 3D plánky, scany nemovitostí apod., profesionální propagace nemovitostí, dále připravenost na prohlídky, právní servis, poradenství atd. atd 

  

Jaký obchod Vám v minulém roce udělal největší radost a proč? 

Úplně každý. (smích) Každý prodej a koupě nemovitosti je jedinečný a pojí se k němu životní příběh prodávajícího a kupujícího. To na této práci, mimochodem, ohromně baví. Každý prodej i koupě nemovitosti je pro klienta prodávajícího a kupujícího hodně stresující a se snažím tu cestu klientům maximálně usnadnit a zpříjemnit a zjednodušit. Ještě je potřeba si uvědomit, že se jedná o jednu z největších finančních transakcí, kterou člověk ve svém životě uzavírá a podle toho je potřeba k obchodu přistupovat 

  

Narazila jste během své praxe na nemovistot, která se Vám líbila tak, že byste se klidně bez dalšího přestěhovala? 

Ano, to se mi stává často. 😊 

Ale asi před 3 týdny jsem jela z náběru nemovitosti a volala jsem partnerovi, aby doma vše zabalil, že se stěhujeme, že jsem našla naprosto snovou nemovitost 

  

Vzděláváte se pravidelně a jaké školení Vám v poslední době přišlo nejpřínosnější? 

Snažím se vzdělávat pořád. Myslím, že v naší práci se bez školení a dalšího vzdělání neobejdete. Velice často narážím na věci, které nevím a musím se doučit. Jedná se velice obsáhlý obor, informace se často mění a každý obchod je jedinečný 

Nejpřínosnější jsou pro aktuálně porady, kde si s kolegy sdílíme případy z praxe doplněné o právní výklad našich advokátů a studium oceňování nemovitostí na VŠ, kam jsem v říjnu nastoupila.   

  

Jak rádi relaxujete, co děláte ve volném čase a jakou knížku jste četli naposled? 

Miluji cestovánípokud to jen trochu jde, tak s partnerem někam vyrazíme a střídáme dovči v hotelu s cestováním s batohem. Mám ráda filmy, takže prostě ležím a koukám na telku a ke čtení detektivky a knížky podle skutečné událostiposlední byl, myslím, Kmotr.   

  

Jaký by měl být podle Vás ideální realitní makléř? 

Takový, kterého tato práce baví a naplňuje. Je ochotný se neustále vzdělávat, posouvat a učit se ze svých chyb 


Autor článku
Autor článku Rozhovor s realitní makléřkou Mirkou Chvojkovou - makléř Miroslava Chvojková, větší profilovka
Miroslava Chvojková
Realitní makléř Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru