Hlavní obrázek pro článek Rozhovor s realitním makléřem Lukášem Šuniarem
Datum vložení článku Rozhovor s realitním makléřem Lukášem Šuniarem 6. 2. 2022

Rozhovor s realitním makléřem Lukášem Šuniarem

Chystáte se prodat nebo koupit nemovitost a kladete si otázku, jak na to a komu prodej svěřit? Nejen o to, jak vnímal rok 2021 a co nás čeká v roce 2022, se s námi podělil zkušený realitní makléř Lukáš Šuniar.

Jaký byl Váš rok 2021 v realitách a jaké máte očekávání od roku 2022?

Osobně mám za sebou poměrně náročný rok. V první polovině roku jsem založil novou realitní kancelář MINT reality a pod touto značkou společně s kolegy realizoval první obchody. Nakonec jich nebylo úplně málo a podařilo se nám skrze naše komplexní služby pomoci desítkám klientů.

Co se týče samotného roku v realitách, stále je vyšší poptávka po nemovitostech než jejich nabídka. Pokud chcete opravdu pomoci klientům, tak by tato doba měla na makléře více tlačit na zkvalitnění služeb, které nabízí. Ať je to prezentace nemovitostí a jejich následný marketing nebo komplexnost celého procesu. To může být například finanční poradenství, nebo i nabídka rekonstrukce nemovitosti. Nicméně, toto se bohužel nedá říct o většině makléřů, kteří chtějí rychle nabrat a rychle prodat. Často i pod tržní cenou.

Od letošního roku čekám podobný vývoj s lokálně vyšším tlakem na pronájmy. Máme pobočku i v Praze, tam čekáme vyšší poptávku po nájemním bydlení.


Přinesl Vám rok 2021 nějakou novou informaci, zkušenost nebo zážitek?

Co se týče hlavní zkušenosti, tak je to samozřejmě budování vlastní značky MINT. Kromě realitní kanceláře jsme založili i společnost na rekonstrukce interiérů bytů a domů. Jak jsem říkal výše, je zde tlak na zkvalitňování služeb a my tímto směrem určitě chceme jít skrze komplexnost.

Novou zkušeností pro mě je i to, že jsem kolem sebe postavil tým lidí i z jiných oborů než čistě realit. Máme finanční poradce, kolegyně na přepisy energií a tým na výše zmíněné rekonstrukce. Vše s realitním obchodem souvisí a právě tato komplexnost je důvodem spokojenosti našich klientů.


Máte nějaké doporučení pro širokou veřejnost ze světa realit, ať už pro nakupující nebo prodávající stranu?

Ano, těch mám spoustu. Hlavní je, aby lidé realitní transakci pečlivě promysleli, a především celou situaci konzultovali s odborníkem. Třeba i zcela nezávazně s více makléři, aby si udělali názor na rozdílnou práci realitních makléřů a kanceláří. Stále je na trhu spousta kanceláří, které jednají nefér. Právě proti nim doslova bojujeme.

Důležité je pochopit celý záměr a samozřejmě poznat nemovitost. Protože i drobné rozdíly mezi podobnou nemovitostí mohou znamenat stovky tisíc. Máme na webu hezký článek o netypických vlastnostech nemovitostí, na které se často zapomene. Jeden z tipů může být fond oprav a čím vším je bytový dům zatížen.


Vidíte v realitách nějaký konkrétní trend na následující období?

Ceny nemovitostí v posledních měsících rapidně rostly a je otázkou, jak se ceny budou dále vyvíjet vzhledem k inflaci, hypotékám a celkové ekonomické situaci.

Trend minulého roku bude nejspíše pokračovat i letos, ale přeci jen, predikce i skrze vládní nařízení jsou složitější. Jedno je jisté, bydlení budou neustále řešit všichni a je otázkou jaká bude jeho dostupnost v nadcházejících časech.

Trendem může být i tlak na zkvalitňování prezentace nemovitostí. Kvalitnější příprava a video prohlídky jako standard každé realitní transakce. Proces prodeje, pokud je to žádoucí, může být delší - udělat drobnou rekonstrukci či vylepšení bytu a prodat za maximální možnou tržní cenu.


Jaký význam má opravdu lokalita, podlaží, balkon, sklep, parkovací stání a třeba stav nemovitosti na cenotvorbu při prodeji?

Zcela zásadní. Je nutné všechny faktory v ceně nemovitosti zohlednit a osobně na to mám svůj speciální postup, který klientům přinesl již doslova statisíce při prodeji.

Jak už jsem uváděl výše, existuje i řada faktorů, na které se často při sestavování cenových odhadů zapomene a různé softwary na odhady cen a cenové mapy je nezohlední.


Podělíte se s námi o nějaký konkrétní příběh homestagingu/ přípravy nemovitosti k prodeji právě z Vaší praxe?

Nejsem fanouškem nějakého umělého homestagingu. Samozřejmě zastávám názor, že každou nemovitost je potřeba na prodej perfektně připravit, ale jsem zásadně proti umělým chystáním nemovitosti jen na focení. Následně při osobní prohlídce máte pocit, že jste v jiné nemovitosti a mně například fotky na květinky, skleničky na víno na stole a podobně doslova vytáčí. Klient má právo vidět nemovitost v reálném stavu s jejími výhodami ale také nedostatky. Já jsem fanouškem vizualizací, video prohlídek a virtuálního stagingu, kdy klient vidí změnu i třeba dispozice či možnost uspořádání nábytku apod.


Co Vám na českém trhu s nemovitostmi chybí nebo naopak přebývá?

Zásadně mně na českém trhu chybí jeho kultivace. Je smutné sledovat počet samo prodejců, kteří nevyužijí služeb realitní kanceláře v domnění, že realitní kancelář nenabízí kvalitní službu. Proto bych chtěl apelovat na všechny realitní makléře a kanceláře, abychom se společně neustále zlepšovali a posouvali dále. Je zarážející, že dnes v inzerci najdeme doslova příšerné fotografie, není zde půdorys, či vyčíslení měsíčních nákladů.

Osobně beru práci realitního makléře jako poslání a snažím se o tuto kultivaci nejen u klientů, ale i u makléřů. Makléř už by neměl řešit pouze zprostředkování prodeje, ale měl by klientům opravdu pomoci. I třeba vhodně naložit s penězi z prodeje nemovitosti či daněmi.


Jaký obchod Vám v minulém roce udělal největší radost a proč?

Všeobecně mi dělá radost, když mohu být užitečný a klientům vyřeším složitou situaci, no a když následně vidím jejich spokojenost a vděčnost. Asi nejhezčí a konkrétní případ byl případ klientky, která se na mě obrátila, abych zastřešil převod pozemku a postaral se o vše okolo s tím, že má konkrétního kupce. Při bližším zkoumání jsem zjistil, že prodejní cena je výrazně podhodnocena. Podařilo se mi klientce zachránit 700.000,- Kč.


Co nejkurióznějšího jste pro klienta v rámci prodeje nemovitosti zařizoval?

Asi nic zcela mimořádného. Běžně pro své klienty zařizuji stěhování, vyklizení, malování, rekonstrukce. Spolupracuji také se starožitníky, kdy jsou na nemovitosti cennosti. Sem tam se stane, že zjistíme, že při nabytí nemovitosti udělali majitelé chybu a nekoupili danou nemovitost se všemi pozemky nebo příslušenstvím, které patří k nemovitosti. Pak tedy tento stav uvedeme do pořádku.

On každý obchodní případ je něčím nový, ale od toho jsem tu, abych to vyřešil.


Jak relaxujete a jakou knížku jste četl naposled?

Mám velmi rád wellness, takže často navštěvuji sauny, vířivky a rád jezdím na víkendové pobytu do přírody. Miluji rodinný život, takže rádi cestujeme s dětmi na nejrůznější místa a poznáváme svět.

Co se týče knih, tak čtu rád a naposledy jsem četl knihu s projevy Napoleona Hilla.


Jaký dárek Vám udělal nebo by Vám udělal největší radost?

Wellness, víkendový pobyt nebo kniha.


Narazil jste během své praxe na nemovitost, u které jste si řekl "wow" nebo na nějakou vychytávku, kterou jste pak třeba zrealizoval u sebe doma?

Ano, to se stává často. Mám rád chytré domácnosti, nebo inteligentní stínící techniku, kde se u nemovitostí snažím inspirovat.

Ono to je i o tom, že když nasaji tyto informace, mohu dobře poradit dalšímu klientovi, který se o tom zmíní.


Narazil jste během své praxe na nemovitost, která se Vám líbila tak, že byste se klidně bez dalšího přestěhoval?

Haha. Každá druhá.


Proč jste se rozhodl stát se realitní makléřem? A případně jakou profesi jste zastával předtím? Jaké byly Vaše začátky?

Již od mým mladších let mě nemovitosti zajímají a baví. Je to záležitost, kterou řeší úplně každý.

Moje maminka je předsedkyní samosprávy a má na starost 3 vchody již cca 20 let, takže jsem se vždy zajímal o problémy spojené s vlastnictví nemovitosti. A již od 15 let vím, jak převést nemovitost v družstevním vlastnictví.

Zde začali i mé realitní začátky, když jsem radil a staral se sousedům o prodeje nemovitosti či podnájmy. Dělám to vlastně celý život. Ani sám nevím, proč jsem s tím začal, začalo to celé naprosto přirozeně a dodnes mě to neskutečně naplňuje. Baví mě předávat své zkušenosti dále.

Předtím jsem pracoval v zahraničí a živil se kromě nemovitostí, také marketingem. Mé realitní začátky byly s mou povahou velmi těžké, protože po zkušenostmi ze zahraničí jsem se nechtěl a nechci se smířit s úrovní poskytovaných služeb realitních makléřů.


Jaký by měl být podle Vás ideální realitní makléř?

Spolehlivý profesionál, který dotahuje věci do konce. Spolehlivost je opravdu klíčová.


Jak se pravidelně vzděláváte a jaké školení Vám v poslední době přišlo nejpřínosnější?

Nejlepší vzdělání je praxe. Teorie je vždy jen teorie, ale ani tu nezanedbáváme.

Nejpřínosnější jsou pro nás v MINT reality školení od pana Pavlíčka z Gaudens. To je člověk, který dopodrobna rozumí realitní problematice a má zdravý pohled na věc, takže po teoretické stránce zde.


Jak Vaši profesi a práci realitního makléře vnímá Vaše okolí/ rodina?

Velice pozitivně. Za tu dobu jsem skutečně pomohl desítkám klientům. Má rodina ví, že práci makléře miluji a žiji tím 24/7. Nemovitosti jsou můj život.


Je něco, co byste chtěl/a vzkázat klientům? Co by každý Váš klient měl vědět.

Chtěl bych klientům vzkázat, aby se nepouštěli do realitních transakcí po vlastní ose, aby využili kvalitních služeb realitních makléřů. Ušetříte si spoustu starostí a problémy, které budete řešit, jsem už řešil mnohokrát.

Benefitem, co moji klienti vnímají kromě komplexnosti, je právě realitní transakce bez starostí.


Je něco, co byste chtěl vzkázat kolegům makléřům?

Pracujme poctivě a posouvejme své služby tak, abychom klientům nabídli co nejlepší servis.


Je nějaký makléř, se kterým bychom podle Vás měli udělat podobný rozhovor a proč? Je nějaká otázka, kterou byste mu rád položil?

Mám kolem sebe mnoho kolegů, se kterými komunikuji. Uznávám je, respektuji a děkuji za jejich skvělou práci. Vzhledem k tomu, že se pohybuji na realitním trhu již velmi dlouho slyšel jsem, četl mnoho rozhovorů. Nic konkrétního nemám.

S pozdravem Lukáš Šuniar

Autor článku
Autor článku Rozhovor s realitním makléřem Lukášem Šuniarem - makléř Lukáš Šuniar, větší profilovka
Lukáš Šuniar
Realitní makléř Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru