Hlavní obrázek pro článek Aktuální přehled daní souvisejících s vaší nemovitostí
Datum vložení článku Aktuální přehled daní souvisejících s vaší nemovitostí 11. 1. 2022 Štítek Nemovitosti článku Aktuální přehled daní souvisejících s vaší nemovitostí Nemovitosti

Aktuální přehled daní souvisejících s vaší nemovitostí

Vlastníte nemovitost? Víte, které daně se vztahují na váš dům, byt, chatu či pozemek? S vlastnictvím nemovitosti je spojena i povinnost placení daní. S počátkem nového roku je nejvíce aktuální daň z nemovitosti, a proto ji popíši jako první. 

Daň z nemovitosti

Do 31. ledna má povinnost každý majitel, u kterého v předcházejícím roce došlo ke změně vlastnického práva nebo změně parametrů nemovitosti, podat daňové přiznání. Placení této daně upravuje zákon o dani z nemovitých věcí č. 338/1992 Sb. Hlavní výhodou je, že daňové přiznání se podává pouze jednou a pokud nenastanou změny ve vlastnictví nebo v parametrech nemovitosti, v dalších letech obdržíte od Finančního úřadu výzvu k zaplacení této daně již automaticky (bez podání dalšího daňového přiznání). Splatnost je vždy do 31. 5. I tato daň má svoje výjimky, od daně jsou osvobozeny například rodinné domy, které vlastní držitel průkazu ZTP nebo ZTP/P, jenž zároveň pobírá příspěvek na živobytí. Dále mají výjimku i některé pozemky, definované § 4 zákona o dani z nemovitých věcí. Další osvobozené nemovitosti najdete v § 9 tohoto zákona.

Daň z příjmu

Druhou a velmi obsáhlou kapitolou je daň z příjmu. Ta se vztahuje ke třem základním příjmům, které můžeme v souvislosti s vlastněnou nemovitostí mít. Sazba je u fyzických osob 15 % z čistého zisku.

Asi nejznámější je daňová povinnost při prodeji nemovitosti, i když reálně k jejímu zaplacení nedochází často, protože Zákon o dani z příjmu č. 586/1992 Sb. §4 a § 10 upravuje a reguluje podmínky, za kterých se tato daň platí a kdy je poplatník od daně osvobozen. Záleží na tom, jak dlouho nemovitost vlastníte anebo, jak dlouho v ní bydlíte – tyto podmínky navíc prošly v minulém roce změnou, a ta se pro nově nabyté nemovitosti změnila. Pokud nesplňujete tyto podmínky pro osvobození, může být důležité další využití peněz získaných prodejem. Pokud totiž použijete peníze k „uspokojení potřeby vlastního bydlení“, opět se na vás bude vztahovat výjimka. Zvláštní, velmi obsáhlou kapitolou, je prodej nemovitosti získané v dědickém řízení, protože i tehdy je potřeba znát, kdy se daň platí a kdy ne. Neméně důležité je také vědět, z jaké částky se bude daň vypočítávat. Problematika tohoto je velice složitá, pravidel a výjimek je mnoho, určitě bych proto doporučila včas se informovat, tj. ještě před zahájením prodeje.

Daň z pronájmu nemovitosti

Další daňová povinnost, kterou je nutno uvést v daňovém přiznání, je zisk z pronájmu nemovitosti. Nezáleží na tom, jestli pronajímáte bytový nebo nebytový prostor (např. garáž)., Pokud jste zaměstnanec a vaše příjmy z pronájmu přesáhly 6 tisíc korun za rok nebo kromě pronajímání nemáte jiný výdělek a z pronájmu získáte víc jak 15 tisíc korun, jste povinni zaplatit daň. Daň je placena ze zisku a dobrou zprávou je, že do výdajů si toho můžete započítat hodně; například odpisy nemovitosti, náklady na údržbu a opravy, pojištění nemovitosti, náklady na vybavení, popř. poplatky realitní kanceláři nebo náklady na dopravu. Pokud žádné náklady neevidujete, můžete ke zjištění dílčího základu daně využít paušálu, který u nemovitostí činí 30 %. Ve složitějších případech je dobré požádat o pomoc profesionála v oblasti účetnictví nebo daňového poradce.

Daň z příjmu při obdržení darem

Poslední daňová povinnost, související s nemovitostmi, se týká daně z příjmu při obdržení darem. Zákon o dani z příjmu upravuje podmínky, za jakých jste povinni uvést dar do daňového přiznání a kdy jste z takového příjmu povinní zaplatit daň, resp. kdy jste od daně osvobozeni. I v tomto případě existuje mnoho případů, kdy je příjem od daně osvobozen. Osvobození se vztahuje na dary v rámci přímé i vedlejší příbuzenské linie (např.: rodiče, prarodiče, děti, vnoučata, manželé, sourozenci, strýc, teta, synovec nebo neteř, manžel dítěte, dítě manžela, rodiče manžela apod.). Dále se jedná o osoby, se kterými obdarovaný žil alespoň 1 rok ve společné domácnosti, pečoval o domácnost nebo naopak byl výživou odkázán na tuto osobu. Poslední výjimkou je dar ze svěřenského fondu, z majetku, který byl do svěřenského fondu vyčleněn osobou uvedenou v předcházejících případech nebo přímo příjemcem (obmyšleným). Pro úplnost uvádím, že povinnost podat toto daňové přiznání a zaplatit daň je do konce měsíce března.

Zajímají vás aktuálně platné termíny, sazby daní a další náležitosti týkající se zdanění vaší nemovitosti? Položte svůj dotaz do realitní poradny, nebo mne kontaktujte na e-mailové adrese piklova@rehypex.cz.

Autor článku
Autor článku Aktuální přehled daní souvisejících s vaší nemovitostí - makléř Ing. Rut Piklová, větší profilovka
Ing. Rut Piklová
Realitní makléř Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru