Hlavní obrázek pro článek Je výhodnější prodej nebo pronájem nemovitosti?
Datum vložení článku Je výhodnější prodej nebo pronájem nemovitosti? 18. 9. 2020 Štítek Nemovitosti článku Je výhodnější prodej nebo pronájem nemovitosti? Nemovitosti

Je výhodnější prodej nebo pronájem nemovitosti?

NABÍZÍME Vám prodej zařízeného bytu 3+1 v cihlovém domě ve druhém patře bez výtahu. Byt o útulné výměře 84 m² v ul. Masarykova v Praze je v osobním vlastnictví majitele. Byt disponuje lodžií. K bytu náleží jedna sklepní kóje. U domě je dostatek bezplatných parkovacích míst a rozlehlá zahrada. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat…

Podobných inzerátů jste v životě jistě viděli stovky a ani vás nenapadlo, že byste na ně zareagovali. Právě teď ale řešíte prodej nebo pronájem své vlastní nemovitosti. Co pro vás bude výhodnější? Vyplatí se prodat nebo pronajmout nemovitost? Kdy je lepší volit prodej a kdy pronájem nemovitosti? Otevírají se před vámi dvě možnosti…

Pronájem nemovitosti

Pronájem bytu či domu se vyplatí, pokud z něj ročně získáte pět až osm procent jeho tržní hodnoty. Výhodnější je apelovat na dlouhodobější pronájmy za nižší měsíční částku než krátkodobé za cenu vyšší, která se z pravidla může vázat na další výdaje spojené s údržbou o nemovitost. Každého nájemníka je vhodné si pojistit kaucí neboli jistotou, z důvodu pohledávek na nájemném a případného poškození na nemovitosti, kde opravy hradí majitel nemovitosti. Ve výčtu základních pravidel nezapomeňte ani na dokumentaci všech kroků.

Prodej nemovitosti

Prodávat nemovitost se vyplatí tehdy, pokud nechcete mít starosti s neustálým hledáním vhodných nájemníků, chcete mít klid od údržby i papírování s nemovitostí, plánujete odcestovat nebo investovat jednorázově utržené peníze jinak.

Podmínky i ceny vzrůstají

Vyplatí se investice do koupě bytu či domu při současných cenách nebo je výhodnější podnájem? Pokud bydlíte v podnájmu, musíte veškeré změny a opravy konzultovat s majitelem. Navíc jste neustále vázaný(á) na majitele nemovitosti, který může kdykoliv zvednout nájemné či změnit podmínky. Ve vlastním bytě, domě, chalupě, na pozemku a dalších budujete svůj majetek a uchováváte hodnotu peněz jako investici.

Jiný kraj, jiná cena nemovitostí

Jsou investice do nemovitostí stejné v každém městě?

  • Ceny nemovitostí i výše nájmů se liší adresa od adresy. Nejvyšší pořizovací náklady na nemovitosti pocítíte v Praze a v Brně včetně přilehlého okolí. Naopak nejnižší ceny nemovitostí jsou aktuálně v Ústí nad Labem a na severu Moravy.
  • Pokud zvažujete pronájem či prodej nemovitosti, nebo koupi nemovitosti určitě cílíte na svou vysněnou lokalitu, ale nic vás nebude stát zmapování nákladů na bydlení po celé ČR od expertů na nemovitosti. Porovnejte si společně, za jaké ceny se pronajímají, prodávají a kupují nemovitosti plošně v každém kraji.

Jak výhodně prodat nebo pronajmout byt a neprodělat?

Prodej nebo pronájem domu, bytu, komerčních prostorů, ostatních nemovitostí lze realizovat vlastními silami nebo prostřednictvím realitního makléře z renomované realitní kanceláře, který zná přesné postupy, ověřené strategie a právní zákony, jak vám nejlépe pomoci při pronájmu nebo prodeji svoji nemovitosti. Ne vždy je cesta vlastními silami výhodná, proto zvažte všechny kroky a učiňte správnou volbu.

Autor článku
Autor článku Je výhodnější prodej nebo pronájem nemovitosti? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru