Hlavní obrázek pro článek Proč si pořídit investiční nemovitost? Vyplatí se v dnešní době investiční byt?
Datum vložení článku Proč si pořídit investiční nemovitost? Vyplatí se v dnešní době investiční byt? 23. 11. 2021 Štítek Nemovitosti článku Proč si pořídit investiční nemovitost? Vyplatí se v dnešní době investiční byt? Nemovitosti

Proč si pořídit investiční nemovitost? Vyplatí se v dnešní době investiční byt?

Máte volné finanční prostředky a zvažujete investici do nemovitostí? Vyplatí se v dnešní době pořídit byt na investici? A na co si dát pozor při investování do nemovitostí? Na tyto otázky vám odpovíme na blogu Nezávislého realitního portálu a své doporučení přidá realitní makléř Petr Žáček z Realitní společnosti Praha.

Co to je investiční nemovitost?

Investiční nemovitostí se rozumí nákup určité nemovitosti za účelem jejího dalšího pronájmu, který v dlouhodobém hledisku skrze nájemní platby povede k výdělku pro majitele této nemovitosti. Ceny bytů a celý trh s nemovitostmi stále signifikantně rostou, vlastní bydlení se prodražuje. Pokud máte dostatek volných finančních prostředků pro nákup domu či bytu za účelem zhodnocení své investice, může být toto ten správný krok.

Správné investiční rozhodnutí

Pokud finance nejsou problémem, máte zápal a hodláte své úspory dlouhodobě zhodnocovat, je třeba vzít na vědomí, že koupě investiční nemovitosti má několik důležitých faktorů. Prvním bodem je výnos z investice, který musí pokrýt nejen průměrné náklady na pořízení investice, ale také současnou vysokou inflaci a v neposlední řadě by vám měla přinést i kýžený výnos. Nezapomínejte však na finanční rezervu pro případné opravy domu či bytu.

Druhým důležitým bodem je lokalita předmětné nemovitosti. Vyplatí se totiž koupit byt či dům v rozvojové části města či v nově vznikající rekreační oblasti. Takový nákup může být označený jako „mezera na trhu“ a lze předpokládat, že v blízké době se bude předmětný byt či dům více zhodnocovat.

Jaké jsou druhy investičních nemovitostí?

Investiční nemovitost nemusí být jen předmětem dlouhodobé investice, pokud vlastníte např. chatu v horách, můžete ji krátkodobě pronajímat turistům v sezónních časech a pro zbytek ročního období využívat ke svým vlastním rekreačním účelům.

Chtěli byste začít s investováním do nemovitostí? Máte další otázky týkající se investičních nemovitostí? Položte své dotazy do realitní poradny, kde vám na všechny otázky odpoví profesionální realitní makléři z Nezávislého realitního portálu.
 
Co radí realitní makléř Petr Žáček z Realitní společnosti Praha?

„V současné době nabírá nákup investičních nemovitostí takovou rychlost, že se například v Praze prodá byt ve stavu před rekonstrukcí běžně za 100.000 Kč/m2 i za jediný den.

Důvody jsou jednoduché, bytů je dlouhodobě nedostatek, a pak je tu doba covidová, která poslala ceny nemovitostí kvůli nejistotě ekonomiky do nevídaných výšek.

Vyplatí se tedy koupit nemovitost jako investici? Pohledy jsou min. dva. V době nejvyšších cen nemovitostí je z pohledu investice nevýhodné a spíše nesmyslné investovat peníze právě tímto způsobem. Jenže je nutné zvážit i riziko nestabilní ekonomiky a zadluženosti státu, což může vést i k inflační spirále a znehodnocení měny.

Z tohoto důvodu je v současné době rozhodně rozumnější investovat peníze do nemovitostí spíše, než je ponechávat na bankovních účtech nebo doma pod polštářem. Navíc v době, kdy se dají peníze pořídit levně díky nízkým sazbám hypoték, je výhodné si na investici půjčit u banky.

Celkově lze s jistotou konstatovat, že vždy je lepší rozdělit investice do více produktů, a získat tím větší jistotu před ztrátou. Nákup investiční nemovitosti je rozhodně rozumným rozhodnutím.“

Autor článku
Autor článku Proč si pořídit investiční nemovitost? Vyplatí se v dnešní době investiční byt? - makléř Redakce NRportal.cz, větší profilovka
Redakce NRportal.cz
Redakce Profil autora
Sdílejte článek

Chcete se ještě na něco zeptat? Zeptejte se makléřů v poradně.

Vložit dotaz

Nahoru